Kuchnia

Ciasta-Wypieki-Desery

Szarlotka sypana - soczyste jabłka i chrupiąca góra.

1. Do miski przesiewam mąkę, dosypuję łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszam składniki.

2. Następnie wsypuję kasze manne, cukier i ponownie mieszam. Ja dałam tylko pół szklanki cukru więc dla łasuchów może być za mało.

3. Obrane jabłka ucieram na grubych oczkach tarki, do tej szarlotki najlepsze będą soczyste odmiany jabłek. Dosypuję cynamon, ale ten dodatek można pominąć.

4. Na spód tortownicy ścieram na dużych oczkach tarki zimne masło około 1/3, tak aby spód był cały zakryty, dzięki temu dolna warstwa szarlotki nie będzie się kruszyć. Masło musi być naprawdę zimne, moje zmroziłam wcześniej w zamrażalniku.

5. Sypkie składniki ciasta dzielę na trzy części. 1/3 wsypuję na dno tortownicy, na utarte masło.

6. Wykładam połowę jabłek i równomiernie je rozprowadzam.

7. Na nie wsypuję 1/3 sypkich składników, na to kładę drugą połowę jabłek a na nie wsypuję ostatnią część sypkich składników szarlotki.

8. Na górę ucieram pozostałą część masła, rozkładam je równomiernie bo topiące się masło i sok z jabłek będą „spoiwem” sypkich warstw szarlotki.

9. Szarlotkę piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 1 godzinę i 15 a nawet 20 minut, chcę mieć pewność , że ciasto będzie dobrze upieczone. Jeśli góra szarlotki jest już odpowiednio przypieczona to przykrywam ją folią aluminiowa i piekę ciasto pod przykryciem, odkrywam na ostatnie 5-10 minut aby góra znowu nabrała chrupkości.

Tortownica 20-22 cm.

źródło http://talerzpokus.tv/przepis/szarlotka_sypana.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation