Kuchnia

grillowane cuda

Szaszłyki wieprzowe z grilla przepis

Karkówka na grillu jest oczywista. Ale w postaci soczystych szaszłyków smakuje lepiej. I jest inna.

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Szaszłyki wieprzowe z grilla - SKŁADNIKI:
ok. 1/2 kg karkówki pokrojonej na duże kawałki
ok. 1/4 kg boczku wędzonego pokrojonego w grube plastry
2 - 3 cebule pokrojone w grube krążki
Marynata:
pół słoiczka musztardy (ja zastosowałem bawarską)
1/4 szklanki oleju lub oliwy
1/4 szklanki piwa
płaska łyżeczka peklosoli lub mieszanki soli i papainy - można dostać w handlu gotowe mieszanki
po kilka ziaren kminku, kolendry i nieco więcej pieprzu
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki granulowanego czosnku (może być świeży, posiekany i roztarty z solą)
Szaszłyki wieprzowe z grilla - PRZYGOTOWANIE:
Przyprawy utrzyj w moździerzu, wymieszaj z piwem, musztardą i oliwą - tak, aby powstała gładka masa a składniki się połączyły. Umyte i osuszone mięso pokrój na duże kawałki, boczek na plastry. Zalej to wszystko marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu. Zamarynowane mięso nabijaj na szpadki lub zamoczone wcześniej w wodzie patyczki - na przemian z boczkiem i cebulą. Piecz na grillu rozgrzanym do temperatury 350 - 400 st. C. - najlepiej pod przykryciem. Mięso będzie wtedy bardziej soczyste, ale samo pieczenie potrwa dłużej. Podawaj z pieczywem i sosem np. tzatziki, z sałatkami warzywnymi, z ryżem, a najlepiej z sałatką tabule z kaszki kuskus.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation