Kuchnia

Inne ciasta

*** CYTRYNOWE CIASTO JOGURTOWE ***

" Bardzo fajne i smaczne ciasto! Znalazłam je jakoś przypadkiem tutaj i postanowiłam od razu wypróbować. Naprawdę ma same zalety, jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne. Z jednej strony jest to niby zwykłe ciasto jogurtowe, ale ten dodatek skórki i soku z cytryny (ja dałam więcej niż jest zalecane w przepisie) nadaje temu ciastu intensywnie cytrynowy charakter. Ja bardzo lubię takie cytrusowe smaki, więc dla mnie to ciasto jest naprawdę pyszne. "


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru (dałam 2/3 szkl.)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl. oleju
1 szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
skórka z 1 cytryny (dałam więcej)
sok z 1/4 lub 1/2 cytryny (dałam z 1 cytryny)


Do miski wlać olej, jogurt, sok z cytryny, dodać jajka, skórkę cytrynową, cukier i wszystko zmiksować, aż będzie jednolite. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek, sodę i wymieszać łyżką. Suche składniki wsypywać stopniowo do mokrych mieszając łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (u mnie 24 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation