Kuchnia

Słodycze i desery

Sticky toffee pudding (ciasto daktylowe z sosem toffi)

Składniki na 7 sztuk:

225 g suszonych daktyli
175 ml wrzącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
175 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g masła
120 g miałkiego brązowego cukru
2 łyżki melasy
100 ml mleka

Do podania:

sos toffi (przepis poniżej)
bita śmietana lub lody waniliowe lub krem angielski

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.

Daktyle umieścić w naczyniu, zalać wrzątkiem, dodać wanilię. Odstawić na 30 minut, po tym czasie zmiksować blenderem na puree.

7 naczyń do puddingu (każde o pojemności 200 ml) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać melasę, zmiksować. Dodać puree z daktyli, zmiksować (masa może wyglądać na zwarzoną). Do masy dodawać przesianą mąkę na zmianę z mlekiem, w trzech turach, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Masę rozdzielić pomiędzy naczynia, wypełniając je mniej więcej do 2/3 ich wysokości.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 - 25 minut do otrzymania wyrośniętego, sprężystego ciasta.

Sos toffi:

220 g brązowego cukru muscovado
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
125 g masła

Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Wymieszać, zagotować na średniej mocy palnika, gotować przez około 3 minuty, często mieszając, do zgęstnienia sosu. Odstawić (sos będzie gęstniał w miarę chłodzenia).

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation