Kuchnia

Słodycze i desery

Batony kokosowe fit

Składniki:

200g suszonych daktyli bez pestek 100ml śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki) 200g wiórków kokosowych ½ łyżeczki cynamonu ok. 200g czekolady gorzkiej (najlepiej powyżej 70% zawartości kakao

Sposób przygotowania:

Puszkę mleka kokosowego otworzyć. (Puszki nie należy potrząsać! Dobrze jest ją wcześniej schłodzić w lodówce). Odmierzyć 100ml gęstej, kremowej śmietanki kokosowej. Do śmietanki dodać daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Całość zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostym nożem na jednolitą masę. Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia. (Rozwałkowałam masę na grubość 2 cm, otrzymując prostokąt o bokach ok. 21x 16cm). Masę z papierami ułożyć na desce i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzoną masę pokroic na kawałki. (U mnie na 20 kawałków). Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Batony obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub kratce do pralinek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Batony przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation