Kuchnia

cooking

Razowe orkiszowe ciasteczka korzenne

Składniki:

szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżki przyprawy do piernika (należy sprawdzić, czy nie ma w składzie cukru lub przygotować ją samodzielnie)
szczypta soli
2,5 łyżki ksylitolu
jajko klasy M
trochę mleka ( aż dokładne wyrobienie ciastek będzie możliwe)

Przygotowanie jest banalnie proste! Olej kokosowy, jako że znajduje się w postaci stałej należy włożyć do miski z ciepłą wodą, poczekać aż stanie się płynny. Do miski wsypać mąkę, dodać przyprawę do piernika, olej kokosowy, sodę, sól i ksylitol, wymieszać i wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać mleko, aż ciasto się zlepi. Odstawić je na 15 minut. Rozłożyć matę/stolnicę i przygotować wałek, podsypać blat lekko mąką orkiszową, rozwałkować ciasto na mniej więcej 1,5-2cm, wycinać dowolne kształty, u mnie serduszka i kółeczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ostępach, bo ciastka jeszcze urosną. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation