Kuchnia

zdrowa kuchnia

Ciasto marchewkowe

Lekkie ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Przy przygotowaniu nie powinno sprawić problemu. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotowanie "Marcepanowych marchewek". Dodadzą cieście uroku.
Składniki:
450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
250g miękkiego masła lub margaryny
300g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
8 jajek
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g zmielonych migdałów
100g pokrojonych drobno migdałów
250g cukru pudru
do zrobienia marchewek: 200g masy marcepanowej; 50g cukru pudru; barwnik spożywczy: czerwony, żółty i zielony.
Sposób przygotowania:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny.
Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na gładką masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku.
Mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać w osobnej miseczce. Dodać do masy jajecznej. Kolejno dodać marchewki i pokrojone migdały.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
250g cukru pudru wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
Ewentualnie udekorować ciasto marcepanowymi marchewkami.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation