Kuchnia

zdrowa kuchnia

Owsiany, bezglutenowy chleb z bananem i orzechami
2 jajka
½ szklanki oliwy z oliwek virgen extra (100 g)
2 szklanki wody (500 ml)
1 łyżka stołowa cukru (10 g)
2 szklanki drobno zmielonego owsa (260 g)
2 dojrzałe banany
1 szklanka posiekanych orzechów (150 g)
1 torebka proszku do pieczenia (12 g)

Główną zaletą owsianego chleba jest to, że nie wymaga on długiego ugniatania i jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Tradycyjne, ręczne czynności bez problemu możesz zastąpić mikserem.
W pierwszej kolejności dobrze ubij jajka. Następnie dodaj oliwę z oliwek nie przerywając miksowania. Stopniowo dodawaj wodę (jeśli temperatura otoczenia jest wysoka, użyj letniej wody, jeśli jednak w kuchni panuje chłód – należy do reszty składników dodać ciepłą wodę), banany i cukier. Ponownie dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
Do powstałej masy stopniowo dodawaj drobno zmielony owies. Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Po uzyskaniu odpowiedniej tekstury i konsystencji należy dodać torebkę proszku do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszać powstałą masę.
Na sam koniec dodajemy orzechy i już więcej nie miksujemy.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie tej płynnej masy na pół godziny w lodówce, aby uaktywnił się proszek do pieczenia.
W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 210 ºC. Piekarnik powinien zostać dobrze nagrzany (utrzymaj wskazaną temperaturę przynajmniej na 10 minut przed włożeniem ciasta).
Po 30 minutach otwórz lodówkę i upewnij się, czy ciasto zwiększyło swoją objętość. Następnie przelej masę do formy i umieść w piekarniku na 50 minut w temperaturze 180 ºC.
Po upływie 40 minut sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Czas pieczenia może różnić się w zależności od zastosowanej formy i użytego piekarnika.
Dobrze upieczony chleb (zwarte, lecz nieco wilgotne ciasto) należy wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Przechowuj chleb w chłodnym i suchym miejscu. Okres przydatności do spożycia wynosi około czterech, pięciu dni. Pamiętaj, że ten, domowej receptury chlebek nie zawiera żadnych konserwantów, w związku z czym zaczyna psuć się szybciej niż jego odpowiedniki z supermarketu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation