Kuchnia

cooking

Domowa pizza

Składniki na ciasto:

3 szklanki i ok. 2 łyżki mąki (możecie też odmierzać wg. miary, którą podałam)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant

Składniki na sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów krojonych (400g)
1/4 łyżeczki cukru
sól
pieprz
suszona bazylia
suszone oregano
czosnek granulowany

Wykonanie ciasta:

Drożdże dodajemy do ciepłej wody i odstawiamy na ok. 3 - 5 minut.

Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Mieszamy mąkę, sól, cukier i oliwę do połączenia się składników. Dodajemy drożdże i wyrabiamy przez ok. 10 min.

Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy mieć placków. Każdą część układamy w osobnej, naoliwionej miseczce, przykrywamy folią lub ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy placki ręcznie lub za pomocą wałka do ciasta.

Smarujemy placki sosem i układamy ulubione dodatki. Pieczemy pizze w temperaturze 220°C przez ok. 20 min pilnując żeby się nie przypiekła za bardzo, w razie potrzeby wyjmujemy wcześniej.

Wykonanie sosu:

Pomidory ucieramy blenderem, dodajemy cukier i tyle pozostałych przypraw ile lubimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation