Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

sałatka z ogórków z chili

5kg ogórków
2 szkl octu spirytusowego
2 szkl cukru
3 główki czosnku (mogą być 2 - wedle upodobań)
16 łyżek oleju
3-6 łyżek płatków chili (ew. sproszkowanego chili - choć chili w płatkach jest lepsze)w zależności od ostrości jaką chcemy uzyskać - najlepiej dać 4 łyżki.
6 łyżek soli

Ogórki umyć, pokroić w grube plastry, zasypać solą i odstawić na 2-3 godziny. Wodę z ogórków zlać do garnka, dodać 2 szkl octu, 2 szkl cukru, zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć. Obrany i pokrojony w plasterki czosnek dodać do marynaty, dodać tam również chili i olej. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zimną marynatą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki przełożyć do słoików, dobrze dokręcić. Słoiki odstawić do garnka z zimną wodą, od momentu zagotowania podgrzewać 15 min. Wyjąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po trzech dniach są gotowe do spożycia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation