Kuchnia

Tarty

Mięso, które zostało po ugotowaniu zupy to zwykle największy problem - jest go sporo i żal wyrzucić tak wartościowy składnik. Proste kruche ciasto, cebula, sos śmietanowy, zioła - smaczny, sycący placek gotowy! Możesz użyć różnych rodzajów mięsa - poeksperymentuj i przekonaj się, z którym smakuje najlepiej.

Placek z mięsem

Ciasto:
1 szklanka mąki
pół łyżeczki soli
6 łyżek margaryny
1 duże jajko
Farsz:
300-400 g resztek pieczeni - może też być mięso z rosołu
1 cebula
2-3 łyżki oleju
3-4 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
po łyżce posiekanej natki i koperku
Sos:1 jajko
4 łyżki śmietany 22 proc.
sól
pieprz

Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu. Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz. Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation