Kuchnia

Kulinaria

Sssnake16.09 o 18:56
Bułki czosnkowe (składniki wystarczą na przygotowanie 9 bułek): mąka pszenna - 450 g mleko - 100 ml woda - 170 ml drożdże - 20 g olej - 2 łyżki sól - ½ łyżeczki cukier - 1 łyżeczka miękkie masło - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki suszony koperek - 1 łyżeczka Przygotowanie: Do mąki dodaję drożdże, sól, cukier, olej i mieszam. Następnie dodaję ciepłą wodę i ciepłe mleko. Zagniatam na gładkie ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na 9 równych części i formuję bułeczki. Odstawiam do kolejnego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180°C. Czosnek drobno siekam i dodaję do masła razem z koperkiem. Kiedy bułeczki nieco podrosną, nacinam każdą z nich ostrym nożem (u mnie dwa nacięcia - można również zrobić jedno podłużne), a w powstałe szczeliny nakładam masło. Następnie piekę je przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation