Kuchnia

kuchnia

Zupa z czerwonej papryki z dodatkiem chilli

Składniki:

duży strąk czerwonej papryki (około 230gram), oczyszczonej z nasion, posiekanej
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 zielona chili, posiekana
300 ml pasty pomidorowej
60 ml bulionu warzywnego
2 łyżki bazylii, posiekanej
bazylia do dekoracji

Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodać pastę pomidorową, bulion warzywny i zagotować, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20minut, aż papryka zmięknie. Odcedzić, oddzielnie odłożyć warzywa i odstawić wywar. Warzywa przetrzeć przez sito, przeciskając tylna strona łyżki (można też zmiksować całość do uzyskania gładkiej konsystencji); puree z warzyw połączyć wywarem.
Dodać bazylię i podgrzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation