Kuchnia

przetwory

Marynowana feta

Składniki
2 słoiki po 250ml i 2 słoiki po 125ml, szczelnie zamykane
600g osączonej fety, pokrojonej w centymetrową kostkę lub 3 opakowania gotowych kostek fety w solance
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonego oregano
500ml zwykłej oliwy
Sposób przyrządzenia

Wysterlizuje słoik i odstaw, żeby ostygł.

Włóż do miski pokrojoną fetę, dodaj chili, miętę oraz oregano i delikatnie wymieszaj, tak by dodatki pokryły kostki fety; uważaj, żeby feta się nie pokruszyła.

Luźno wypełnij zimne słoiki kostkami sera do poziomu tuż poniżej krawędzi i zalej oliwą. Szczelnie zamknij słoik i wstaw do lodówki.

UWAGI: Marynowaną fetę przygotuj na tydzień przed spożyciem albo podarowaniem i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu miesiąca zwracając uwagę, żeby ser był zawsze zalany oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation