Kuchnia

PRZETWORY

Miód lawendowy - przepis

Składniki na 8 słoików 0,5 l:

80 g samych kwiatów lawendy - same główki
4 l zimnej wody
4 limonki
cukru tyle ile powstanie płynu 1:1, ale o tym już w przygotowaniu

Przygotowanie:
obcięte główki kwiatów lawendy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą
umieszczamy w dużym naczyniu, zalewamy zimną wodą
odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce - z racji pory roku, trzymałam naczynie w łazience, odkryte, żeby od czasu do czasu przechodząc zamieszać w nim
po tym czasie całość przelewamy do dużego garnka i zaczynamy gotować, od zagotowania zmniejszamy palnik i gotujemy około godziny, na ostatnie 15 minut, wyciskamy sok z 2 limonek
wyłączmy kuchenkę i zostawiamy napar na całą noc
następnego dnia odcedzamy kwiaty i odważamy płyn
dodajemy do niego tyle cukru i ważył, u mnie wyszło 3 kg i 140 g - zaczynamy gotować, gdy napar się zagotuje, zmniejszamy palnik i gotujemy około 3-4 godzin
po tym czasie wyłączyć kuchenkę, zostawić płyn do ostudzenia i ponownie zagotować - gotowałam rano do południa, ponownie zagotowałam około 19-tej i gotowałam ponownie około 3 godzin do uzyskania porządanej gęstości
pod sam koniec gotowania dodajemy sok z pozostałych 2 limonek
gorący miód przelewam do czystych i suchych słoików, zakręcam i ustawiam do gory dnem do całkowitego wsytgnięcia, żeby porządnie się zassały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation