Kuchnia

przepisy

ROGAL ZAWIJANIEC

120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
30 g masła
szczypta soli
15 g drożdży
300 g mąki

nadzienie:
50 g masła
4/3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu

+ żółtko do posmarowania ciasta

W misce rozmieszaj drożdże z cukrem z ciepłym mlekiem. Odstaw na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodaj 25 g stopionego i schłodzonego masła i jajko – wymieszaj wszystko. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj do niej wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Po tym czasie przykryj miskę folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uderz ciasto pięścią i dostaw na kolejną godzinę.
Przygotuj nadzienie miękkie łącząc masło z cukrem i cynamonem.
Ugniataj ciasto przez 5 min., następnie rozwałkuj na placek grubości 1-0,5 cm. Posmaruj go przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwiń w rulon. Spodnią część skieruj do dołu. Przekrój ciasto wzdłuż zostawiając początek nie rozcięty, aby później wygodniej zaplatać ciasto. Teraz spiralnie zapleć ciasto tak, jak warkocz. Połącz oba końce i umieść na papierze w dużej blasze. Odstaw na godzinę (40 min.) do wyrośnięcia przykrywając delikatnie wilgotną ściereczką. Po wyrośnięciu posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobina wody.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw ciasto i piecz 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation