Kuchnia

Przepisy obiadowe i grillowe

Kurczak w boczku z grilla, przepisy grill i przystawki | Blog kulinarny - codojedzenia.pl

kładniki:

10 porcji kurczaka

600 g udek z kurczaka, odfiletowanych lub piersi z kurczaka
½ porcji marynaty, patrz przepis marynata do kurczaka
sól do smaku
300 g baconu, pokrojonego w cienkie plastry

Wykonanie:

Podziel udka kurczaka na mniejsze porcje, jeśli są bardzo duże. Owiń każde udko w boczek, popędzluj marynatą i grilluj do miękkości, często obracając mięso. Smaruj mięso marynatą podczas grillowania.
Podawaj kurczaka z grilla z wyżej wymienionymi przystawkami do grilla.

marynata:
Składniki:

około 400 ml

1 cebula, średniej wielkości
125 ml wody
160 g przecieru pomidorowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki musztardy francuskiej
5 łyżek melasy
2 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka chili w proszku
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 ząbek czosnku

Wykonanie:

Pokrój cebulę w kostkę, zalej wodą i zmiksuj. Przecedz przez gazę.
Do małego garnka o grubym dniem wlej wodę cebulową, a następnie pozostałe składniki, czosnek przepuść przez praskę.
Wymieszaj dokładnie i gotuj marynatę powoli przez 15 – 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation