Kuchnia

Pierogi i Kluchy

Knedle ze śliwkami
Składniki:
500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
1 jajko
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok. 15 śliwek węgierek
masło, cukier, cynamon do podania
Ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) wkładamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, jajko i mąkę. Całość zagniatamy jak normalne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno być delikatne i elastyczneŚliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy z nich pestki.
Z ciasta odrywamy kawałek. Lekko rozpłaszczamy, na środku układamy śliwkę (ja do środka śliwki wsypałam odrobinę cukru). Ciastem oblepiamy śliwkę i ściskamy mocno końce ciasta, aby utworzyła się kuleczka.W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wkładamy do gotującej się wody. Lekko podważamy knedle, gdyż mogą lekko przykleić się do dna garnka.
Gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze ok. 4 minutki (knedle powinny same przewracać się z boku na bok:-))Wyjmujemy polewamy np. masełkiem z cukrem (całość podsmażyłam) i posypujemy cynamonem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation