Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cukiniowy torcik czekoladowy z kremem z masła orzechowego


SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
350g cukinii ze skórką
4 jajka
120ml oleju
220g brązowego cukru
240g mąki
60g ciemnego kakao
2 łyżki słodkiego, rozpuszczalnego kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jaja rozbełtać, wlać olej, dokładnie wymieszać. Wsypać suche składniki. Przemieszać. Dodać cukinie i mieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą kwadratowej formy o boku 20-22cm, lub tortownicy o średnicy 22-24cm.

PIECZENIE: 180st, ok 45-55min (w dotyku ciasto powinno być sprężyste)

KREM:
250g serka mascarpone
220g masła orzechowego
1 płaska łyżka cukru pudru

Serek utrzeć mikserem na jednolitą masę z masłem orzechowym i cukrem.
Ostudzone ciasto przekroić. Z kremu odłożyć 3 łyżki, pozostałą część rozsmarować między dwa blaty ciasta.

POLEWA:
120g czekolady deserowej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru

Wszystkie składniki umieścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Podgrzewać mieszając do uzyskania gładkiej lśniącej polewy. Lekko tężejącą czekoladę wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie rozsmarowac na niej odłożony uprzednio krem. Okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki narysować w masie "esy-floresy" lub obsypać wierzch ciasta prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto przechowywać w lodówce (w wersji z kremem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation