Kuchnia

Kulinarne

Filet z kurczaka zapiekany z prażoną cebulką

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
5 łyżek oleju
200 g cebulki prażonej
ulubione przyprawy do drobiu:
pieprz, sól
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
pikantna przyprawa do kurczaka
pieprz Cayenne

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 4 większych kawałków z podwójnego fileta (możemy je również rozbić na mniejsze kawałki, czynimy to wg uznania). Następnie rozbijamy mięso delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę do lodówki, przykrywając folią spożywczą.

2. Na talerz wlewamy olej. Stronę, która będzie na wierzchu moczymy w oleju. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso suchym do dołu, wierzch posypujemy obficie prażoną cebulką. To samo robimy z pozostałymi kawałkami mięsa. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Filet doskonale smakuje z frytkami i sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation