Kuchnia

Ciekawe

Mozarella w karocy

Składniki
6 kromek białego pieczywa tostowego bez skórki
1 kulka (wielkości pięści) mozzarelli, pokrojonej w półcentymetrowe plastry, a następnie w paski
125ml pełnotłustego mleka
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
sól i pieprz
oliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia) do smażenia
Sposób przyrządzenia

Na kromce chleba ułóż paski mozarelli, pozostawiając wokół brzegów trochę wolnego miejsca. Nakryj drugą kromką. Ściśnij brzegi na tyle mocno , by się zlepiły.

Wlej mleko do miski, do drugiej wsyp mąkę, a w trzeciej roztrzepane jajko z odrobiną soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej oliwę. Kromki zanurz w mleku, potem obtocz w mące, a na koniec maczaj w roztrzepanym jajku. Smaż na patelni z obu stron na złoto, następnie wyłóż na papierowy ręcznik. Przekrój na pół i podawaj na stół.

Podane składniki są na 2 porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation