Kuchnia

Ciasta , ciasteczka , torty .desery

JABŁKOWY STRUDEL / APPLE STRUDEL

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mąki
50 g miękkiego masła
3 łyżki ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
25 g masła roztopionego
3-4 łyżki cukru waniliowego
1 i 1/2 kg jabłek - najlepsze będą szare renety
2 łyżeczki cynamonu
rodzynki - jeśli lubicie, u mnie powodują dreszcze ;)
garść posiekanych orzechów - dowolnych, ja użyłam włoskich


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski. Dodać posiekane na małe kawałki masło, jajko wodę i sok z cytryny. Ugnieść ciasto tak aby było elastyczne i gładkie. Musi odklejać się od dłoni i miski, więc ewentualnie można dodać więcej mąki, lub wody dla poprawienia giętkości ciasta. Uformować kulkę i przykryć ciasto ściereczką.
W tym czasie można przygotować jabłka. Należy je obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i cynamonem. Dodać posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkować dokładnie i bardzo (BARDZO) cienko, tak aby widac było blat, ale oczywiście nie może się rozrywać. Najlepiej zrobić to już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto posmarować masłem i na to nałożyć jabłka, całość zwinąć i z wierzchu wysmarować delikatnie masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok 20-30 min, aż zarumieni się z wierzchu.

Podawać posypane cukrem pudrem i odrobiną bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation