Inne

Jesienne inspiracje

Zupa krem z dyni


Tego potrzebujesz:

1,4 kg miąższu dyni
cebula
marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szklanka soku jabłkowego
3 kostki rosołowe
gałka muszkatołowa
mielony cynamon
cukier
pieprz Cayenne
groszek ptysiowy
natka do dekoracji
sól, pieprz



Sposób przygotowania

Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj. Zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i pociętą w kostkę dynię. Zalej sokiem jabłkowym oraz taką ilością wody, aby całkowicie przykryła dynię. Dołóż kostki rosołowe. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 35 minut (aż dynia będzie miękka).
Rozgotowane warzywa zmiksuj w wywarze. Dopraw solą, pieprzem czarnym i Cayenne, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
Gotową zupę podawaj w bulionówkach. Każdą porcję posyp groszkiem ptysiowym oraz listkami natki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation