Kuchnia

Mniam

Świąteczne muffinki

Muffinki, cupcakes lub po prostu babeczki na stałe zagościły wśród ulubionych słodkości Polaków. Przybyły zza oceanu i szturmem podpiły nasze serca! Uwielbiane przez dzieci i dorosłych muffinki to bardzo wdzięczne i łatwe w wykonaniu ciastka, które można dowolnie dekorować. Tradycyjne muffinki, wystarczy przyozdobić świątecznymi akcentami, by w ten szczególny czas kusiły jeszcze bardziej niż zwykle! Za bazę niech posłuży przepis na muffinki waniliowe. A później niech poniesie was świąteczna wyobraźnia...

Składniki (na 12 babeczek):

125 g cukru
125 g mąki
125 g masła
2 jajka
2 łyżeczki wanilii w proszku
3 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
lukier, posypki, cukrowe lub marcepanowe dekoracje świąteczne...
Sposób przygotowania:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.
Składniki na krem:

100 g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka wanilii
500 g słodkiej śmietanki kremówki
Wykonanie:

Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować świątecznym dodatkami cukierniczymi (do kupienia w każdym supermarkecie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation