Kuchnia

na słodko

Domowe orzechowe pralinki w czekoladzie
Składniki: 100 g orzechowych wafelków, 150 g orzechów laskowych, 200 g kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella), 250 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Przygotowanie: Zacznij od wstawienia orzechów na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ostudź je, a następnie za pomocą ręcznika zedrzyj z nich skórkę. Pokrój je drobno lub zawiń w ścierkę i rozdrób za pomocą tłuczka do mięsa.
Pokrusz wafelki, a następnie wymieszaj je w misce z orzechami. Dodaj Nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego i całość wymieszaj. Odłóż do lodówki na 15-30 minut.
Po tym czasie formuj z masy małe kuleczki - w zależności od wielkości otrzymasz od 15 do 40 pralinek. W międzyczasie rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. W tym celu włóż połamaną czekoladę do małego garnuszka umieszczonego nad większym garnkiem z gotującą się wodą - para wodna delikatnie ogrzeje czekoladę, dzięki czemu rozpuści się bez przypalania. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, dopóki masa nie będzie całkowicie gładka.
Zanurzaj kolejno kuleczki w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie odkładaj je na tacę do ostygnięcia. Trufelki odstaw do zastygnięcia czekolady (w temperaturze pokojowej lub w lodówce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation