Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

NA SŁODKO BEZ PIECZENIA

Irlandzkie Tiramisu wg. Nigella Lawson

Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie − zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.

Składniki
350ml kawy espresso wystudzonej; zrobionej z 350ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso
250ml kremowego likieru Baileys
2 x 200g paczki Savoiardi (włoskich herbatników)
2 jajka
75g drobnego cukru
500g serka mascarpone
2 1/2 łyżeczki kakao
Sposób przyrządzenia

W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.

Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak by powstała puszysta masa.

Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach.

Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation