Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

Ciabatta
Z grubą chrupiącą skórką oraz mięciutkim środkiem. Aromatyzowane suszonymi pomidorami i ziołami. Dobre.

poolish (zaczyn):

190g mąki pszennej
120ml wody
1/8 łyżeczki świeżych drożdży (wielkości ziarenka groszku zielonego)
ciasto:

435g mąki pszennej
200ml wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka świeżych drożdży
1 i 1/4 łyżeczki soli
posiekane suszone pomidory/zioła/duszona cebulka/ser
Przygotować zaczyn. W misce wymieszać na gładko wszystkie składniki i odstawić na 12-16h pod ściereczką.

Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto (poza dodatkami) i zaczyn włożyć do miski miksera. Zagniatać 3 minuty na wolnych obrotach (dodać wody lub mąki w zależności od konsystencji ciasta). Zwiększyć obroty i zagniatać jeszcze 3-4 minuty, potem wsypać dodatki smakowe i równomiernie rozprowadzić w cieście. Ciasto powinno być raczej luźne i lepiące się. Odstawić na 3 godziny składając ciasto po 1,5 i 3 godzinach.

Stolnicę obficie oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Rozpłaszczyć na prostokąt i pokroić ostrym nożem na bułeczki (lepiej kroić większe niż mniejsze) lub podłużne chlebki. Przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawić do wyrastania na 1,5h. Piec 10 minut w 220st.C, następnie jeszcze 10-15 w 190st.C (chlebki będziecie piec zapewne dłużej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation