Kuchnia

Ciasta

Tort czekoladowy z czekoladowym kremem i konfiturą wiśniową


Ciasto:

4 jajka
pół szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kakao
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

4 żółtka
300 ml (półtorej szklanki) mleka
3 łyżki cukru
6 łyżek kakao
3 starte gorzkie czekolady
2 kostki masła lub margaryny (ja dałam Kasię)
łyżka mąki pszennej
filiżanka mocnej kawy + pól kieliszka wódki + 2 łyżeczki cukru wanilinowego do nasączenia
konfitura wiśniowa lub wiśnie z likieru na przykład...



Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać żółtka a potem przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wylać do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy.

Piec w 185 stopniach około 45 min. od momentu nagrzania się piekarnika.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, każdy swój mniej / więcej zna, ciasto trzeba obserwować. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest mokre, wyjąć, huknąć o glebę z wysokości ok. pół metra... ;) Wystudzić, przekroić na trzy krążki, dobrze nasączyć kawą wymieszaną z wódką i cukrem wanilinowym.

Żółtka na krem utrzeć do białości z cukrem. Mleko zagotować i powolutku, cieniutką strużką, cały czas ucierając dodać do żółtek.
Dodać rozmieszaną w odrobinie mleka mąkę i mieszając/ucierając powoli podgrzewać do momentu wrzenia.
Dodać startą czekoladę oraz kakao i nadal nie przerywając ucierania gotować jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić.

Utrzeć masło lub margarynę na puszystą masę i ucierać dalej dodając po łyżce ostudzony budyń czekoladowy. Można dodać ciut alkoholu, ale trzeba przy tym uważać by masa się nie zwarzyła...

Na nasączonym krążku biszkoptowym ułożyć wiśnie, następnie krem i kolejny krążek i tak dopóki się nie skończą... krążki... :D
Boki i wierzch tortu również posmarować kremem i dowolnie dekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation