Kuchnia

Bułeczki

Bułeczki dyniowe na parze:


ciasto drożdżowo-dyniowe -
150 g mąki,
60 g cukru,
90 g dyniowego puree,
10 g masła,
1 łyżeczka suchych drożdży instant,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie -
300 g dyniowego puree,
30 g cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1/2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
1/4 łyżeczki cynamonu

Cukier i drożdże wymieszać z dyniowym puree. W oddzielnej misce przesianą mąkę połączyć proszkiem do pieczenia i masłem. Do mieszaniny mącznej dodać dyniową i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotować nadzienie - wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać w rondlu mieszając, aż zgęstnieje. Łyżeczką przełożyć nadzienie na pergamin, formując 12 kulek. Zostawić do wystygnięcia (najlepiej schłodzić w lodówce).

Wyrośnięte ciasto drożdżowo-dyniowe jeszcze raz zagnieść i podzielić na 12 porcji. Każdą porcję rozwałkować, na środek położyć przygotowane wcześniej nadzienie, uformować kulkę. Tępą stroną noża narysować paski. Uformowane bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Każdej bułeczce dodać "dyniowy ogonek" z goździka lub kawałka skórki dyni (ze skórkami wyglądają ładniej :)). Gotować na parze pod przykryciem 12 minut.
Najlepiej smakują tuż po ugotowaniu - na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation