Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

Groszek ptysiowy
[proporcje na 1 dużą blachę z piekarnika]

Składniki:

90 ml zimnej wody
30 g masła
70 g mąki pszennej
2 średnie jajka
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
papier do pieczenia


Mąkę przesiewam do miski, wsypuję przyprawy i dokładnie mieszam.
Wodę z masłem umieszczam w rondelku i podgrzewam do rozpuszczenia. Wtedy wsypuję mąkę z przyprawami do zawartości rondla. Całość mieszam, aż do momentu gdy masa zacznie odstawać od dna rondla.
Masę przekładam do miski, wbijam po jedno jajko, miksuję dokładnie, wbijam drugie jajko i miksuję dotąd, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Ciasto przekładam do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam malutkie kuleczki w odstępach od siebie, gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną.
Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 220*C i piekę ok. 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation