Kuchnia

desery

Masa cukrowa
Składniki:
-100 g glukozy
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml zimnej wody
-3 łyżeczki Planty
-ok. 800 g cukru pudru
-olejek migdałowy lub pomarańczowy

Żelatynę wymieszać z zimną wodą. Gdy napęcznieje ogrzewać ją i mieszać, aż się rozpuści (należy uważać by się nie zagotowała). Ja robię to w rondelku trzymanym kilka centymetrów nad ogniem.
Gdy się rozpuści dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać plantę i mieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek, wymieszać.
Część cukru pudru przesiać. Dodać ostudzoną masę i zagniatać. Cukier dodawać stopniowo go przesiewając.
Nie należy dodawać całego cukru naraz, by móc kontrolować konsystencję masy.
Masa powinna być elastyczna, lecz nie lepić się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny.
Masę wałkujemy podsypując ją cukrem pudrem. Można pomóc sobie folią.
Rozwałkowana na grubość ok 3-4 mm powinna być elastyczna i dość wytrzymała.
Tort, który zamierzamy pokryć masą powinien być posmarowany z każdej strony kremem. Ważne jest, aby nie była to bita śmietana.
Tort pokrywamy rozwałkowanym płatem masy
Dociskamy.
Odcinamy brzegi.
A co zrobimy z naszym tortem dalej zależy tylko od naszej wyobraźni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation