Kuchnia

piernikowo-Bożonarodzeniowo

Kostka piernikowa z marcepanem i pomarańczą

SKŁADNIKI (na 10 dużych kostek lub duży piernik):

CIASTO:
120g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
2 jajka
200g cukru
1 szklanka mleka
400g mąki
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 przyprawa do piernika (inaczej: kierując się ilością przyprawy na ilość mąki podaną na opakowaniu; czasem nie jest ona podana, wtedy warto zerknąć ile używa się przyprawy w przepisie na piernik umieszczony na przyprawie - całej przyprawy użyjemy na pewno w przypadku przypraw Gellwe, Dr Oetker, w przypadku przypraw Kotnayi, Kamis, Prymat - 2-3 łyżeczki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki powideł

Tłuszcz rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Jajka ucierać z cukrem do momentu aż masa zwiększy objętość, stanie się jasna i gęsta.. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao, mąkę z sodą, przyprawę. Wymieszać na jednolite ciasto (mikserem). Ciągle mieszając dodawać po łyżce powidła, a następnie wlać tłuszcz. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Użyłam formy na mini keksy (każde wgłębienie 7x11cm i 3,5cm wysokości), jeżeli nie mamy takiej formy, a chcemy zrobić kostki należy upiec piernik w formie o wymiarach około 25x30cm a następnie pokroić ciasto w prostokąty i przełożyć.
Jeżeli pieczemy duży piernik można użyć wspomnianą formę prostokątną, tortownice 26cm lub keksówkę 11x35cm.

PIECZENIE: 180st, mini pierniki- około 40minut, piernik 50-60minut (do suchego patyczka)

PRZEŁOŻENIE:
400g masy marcepanowej
ok. 150g konfitury lub dobrego dżemu z pomarańczy (lub innego)

400g czekolady deserowej
kolorowe posypki lub kandyzowana skórka owocowa (opcja)

Wystudzone mini pierniki (lub piernik) pokroić na 3. Marcepan podzielić na 10 części (lub w przypadku piernika pozostawić w całości) rozwałkować każdą część na potrzebną wielkość podsypując cukrem pudrem. Dolny placek ciasta cieniutko posmarować dżemem położyć marcepan i znowu cienko posmarować dżemem (tylko do sklejenia), przykryć ciastem, posmarować grubszą warstwą dżemu i przykryć ostatnią częścią ciasta.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać kostki/piernik, obsypać dowolną posypką lub kandyzowanymi skórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation