Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

...ŁASUCHOWO...Ciasta i Torty

Makowy sernik

Ciekawe połączenie sernika z makiem, a właściwie z masą makową, słodką od miodu, bogatą w skórkę pomarańczową i rodzynki. Połączenie, które świetnie się komponuje i wzajemnie uzupełnia, bo ser kocha mak i na odwrót. Sernik, który może zagościć na tegorocznym bożonarodzeniowym stole ( tak, tak Święta coraz bliżej), bo smakuje wybornie, gorąco Wam polecam - spróbujcie;)

Składniki na blachę o wymiarach 30cm x 25cm:

1 kg twarogu półtłustego, przynajmniej dwukrotnie zmielonego
8 jajek
100 g masła
200 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu waniliowego
4-5 łyżek gotowej masy makowej z bakaliami i naturalnym miodem
rodzynki

Ponadto:

masa kajmakowa

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i ucierać na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo po jednej łyżce dokładać ser i dalej ucierać, następnie dodać rodzynki i masę makową.

Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do sera, przesypując proszkiem budyniowym, dodać kilka kropli aromatu waniliowego. Utartą masę serową wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do wypieków blaszkę, wyrównać powierzchnię i piec w 160°C-170°C przez 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, wierzch posmarować masą kajmakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation