Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Orzechowiec

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Masa:
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka

Polewa orzechowa:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation