Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pyszna bruschetta

Składniki

ilość porcji: 12

1 bagietka
3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki suszonego oregano
1 szczypta soli
1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
225 g mozzarelli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 20min.

W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.
Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation