Kuchnia

chère♥♥♥

frittata z aromatycznymi ziołami

Składniki:

6 dużych, ubitych jajek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżeczka mąki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, 1 szklanka pokrojonego szczypiorku, 1 szklanka pokrojonej kolendry, 1 szklanka pokrojonego kopru, 1 szklanka pokrojonej pietruszki (ilość ziół podana orientacyjnie, można dowolnie modyfikować zarówno ilość jak i rodzaj ziół dodawanych do potrawy), 2 łyżeczki pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie), 2 łyżeczki suszonej żurawiny (opcjonalnie), 2 łyżeczki oleju roślinnego lub klarowanego masła

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj jajka, czosnek, mąkę, kurkumę, sól i pieprz. Następnie dodaj zioła oraz (opcjonalnie) orzechy i suszoną żurawinę.

Podgrzej olej lub masło w patelni (o średnicy ok. 50 cm, z żaroodpornym lub odczepianym uchwytem). Wlej masę jajeczną i wyrównaj łyżką. Smaż ok. 2 minuty, dopóki jajka nie zetną się na brzegach.

Wstaw patelnię do piekarnika i piecz ok. 5 minut, dopóki jajka całkowicie się nie zetną.

Podawać na gorąco lub zimno. Smakuje wyśmienicie z jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation