Kuchnia

Cupcakes

Just My Delicious: Muffinki z Budyniem i Watą Cukrową

Składniki na przygotowanie ok 8 muffinek z budyniem i watą cukrową:

300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
140g masła
150ml mleka
80g cukru
80g cukru waniliowego
2 jajka
1 op budyniu malinowego
200ml mleka
różowa wata cukrowa
Połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Dodaj roztopione i ostudzone masło z dodatkiem mleka oraz cukrów. Teraz wbij jajka. Całość dokładnie zamieszaj lub zmiksuj tak, aby składniki mniej więcej się połączyły ze sobą.

Budyń rozrób z mlekiem zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Poczekaj, aż wystygnie.
Do foremek na muffiny nałóż po 1,5 łyżki ciasta, następnie po łyżeczce budyniu, a na koniec całość przykryj kolejną łyżką ciasta. Wsuń do piekarnika i piecz 25 minut w 180C.



Sugestie: Takie muffinki będą nie tylko świetnym pomysłem na Dzień Dziecka (szczególnie dla dziewczynki), ale także na wszelkie urodzinowe imprezy najmłodszych :) Watę cukrową można nabyć w sklepach, np. w Kauflandzie.

Pytanie: Czy takie muffinki można też nadziać budyniem po upieczeniu?
Odpowiedź: Pewnie! Pamiętaj jednak, że muszą najpierw całkowicie wystygnąć :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation