Kuchnia

kuchnia

Ciasto ZOŚKA

Składniki
9 jajek
1,1/2 szklanki cukru
1,1/2 szklanki mąki
1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 galaretki wiśniowe
1 bita śmietana (śnieżka)
1/2 szklanki suchego maku
łyżka kakao

ŚLICZNY I SMACZNY

Etapy przygotowania

WARSTWA I( biała)
Z 3 białek ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1/2 szklanki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp.p.około 180 st.
Blaszka o wymiarach 20x36

WARSTWA II (galaretki)
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3/4 l gorącej wody. Tężejącą wylać na pierwszą warstwę jasnego ciasta.

WARSTWA III(makowa)
Te same składniki co pierwsza warstwa, tylko dodajemy 1/2 szklanki suchego maku. Ostudzony biszkopt kładziemy na galaretkę.

WARSTWA IV (różowa)
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 360 ml wody.Śnieżkę ubić z 150 ml mleka. Ubijając wlewać powoli ostudzoną galaretkę . Wstawić do lodówki ,gdy lekko stężeje wlać na biszkopt makowy.

WARSTWA V (kakaowa)
Te same składniki co pierwsza warstwa, tylko dodajemy łyżkę kakao.
Upieczony i ostudzony biszkopt kładziemy na piankę . Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation