Kuchnia

Na słono

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - musztardowym

60 dag możliwie jak najgrubszych polędwiczek wieprzowych
1 łyżka masła ghee (można zastąpić jedną łyżką zwykłego masła i 2 łyżkami oleju)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
1 szklanka słodkiej śmietany co najmniej 18%
1 czubata łyżka musztardy miodowej
1 czubta łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy

do podania:
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Foremki metalowe do wykrawania ciastek w kształcie listka, śnieżynki i kokardki (3 szt. w komplecie) - 2308-0131 - Wilton Foremki metalowe do wykrawania ciastek w kształcie listka, śnieżynki i kokardki (3 szt. w komplecie) - 2308-0131 - Wilton
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 9 tylko: 17,30 zł
Wiaderko z akcesoriami do kąpieli - SPA - Sagaform Wiaderko z akcesoriami do kąpieli - SPA - Sagaform
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 11 tylko: 79,99 zł
Bulion - mieszanka suszonych warzyw bez soli duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku Bulion - mieszanka suszonych warzyw bez soli duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 240 tylko: 3,99 zł
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Posól, szczodrze posyp grubo mielonym pieprzem.
Na patelni silnie rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), włóż polędwiczki i smaż po 3-5 minut z każdej strony, aż będą brązowe. Przełóż na talerz, przykryj folią.
Śmietankę przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu. Dodaj oba rodzaje musztardy, dopraw pieprzem i cały czas mieszając trzymaj na ogniu (śmietana nie powinna się zagotować), aż sos będzie gorący.
Na talerze wyłóż polędwiczki i polej je sosem. Posyp natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation