Kuchnia

Gotowanie

Dukanowskie ciasto czekoladowe

Składniki: 200 g tłuszczu do smarowania 20%; 1 szklanka mąki; 1 szklanka otrębów żytnich; 4 jajka; 1 marchewka; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 łyżek kakao; słodzik; garść rodzynek; garść orzechów włoskich; skórka z pomarańczy; 200 ml whisky; jogurt 0%

Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem należy do whisky wrzucić skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Tłuszcz rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Do garnka z tłuszczem dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, kakao i słodzik. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu lub esencji waniliowej. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy startą marchewkę, orzechy oraz zawartość przygotowanej dzień wcześniej szklanki (whisky, rodzynki, skóra pomarańczowa). Delikatnie mieszamy całość. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem) na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem. Odstawiamy do ostygnięcia na około godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation