Święta i uroczystości

wielkanocna kuchnia

Jedna z najbardziej typowych potraw kuchni polskiej. Użyliśmy gotowego zakwasu do żurku. Podajemy zupę z ugotowanym na twardo jajkiem, kiełbasą i boczkiem w tych ręcznie wydrążonych miskach chlebowych.
Na 4-5 porcji:
• 3 litry wody
• 1l zakwasu
• 5 ząbków czosnku
• pół kilograma białek kiełbasy
• 6 jajek
• 100g bekonu
• 2 bochenki małego okrągłego chleba
• 150ml śmietany 12% lub jogurtu
• kilka listków majeranku
• sól, pieprz
Zagotowujemy wodę z obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na kawałki kiełbasą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Po zagotowaniu wyjmujemy kiełbasę oraz czosnek. Dolewamy mieszając zakwas, (trzeba nim uprzednio wstrząsnąć, aby cała mąką się wymieszała z zakwasem). Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Bekon smażymy na patelni. Gotujemy jajka na twardo, 6 minut od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień. W osobnej salaterce mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną, po czym dodajemy do garnka z zupą i dobrze mieszamy już wyłączoną zupę. Przyprawiamy do smaku. Bochenkom chleba odcinamy górne części i wybieramy rękami miąższ, uważając aby nie uszkodzić dna ( nie używamy noży ani ostrych łyżek). Do wydrążonego chleba dajemy kiełbasę, jajko oraz boczek, i zalewamy żurkiem, dekorujemy świeżym majerankiem oraz czarnym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation