Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Kotlety z szpinakiem

Składniki

0,5 kg piersi z kurczaka
do smaku sól, pieprz
2 łyżeczki masła
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 jaja
4 łyżki płatków owsianych
1 marchewka
1/2 opak. szpinaku mrożonego
do smaku koper

Sposób przygotowania:

Szpinak wrzuć do garnka na rozgrzane masło, cały czas mieszając
Poczekaj aż zmniejszy swoją obojętność, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i znów zamieszaj kilka razy
Zdejmij z gazu do wystudzenia
Piersi pokrój w kawałki i zmiel w maszynce do mięsa
Przez maszynkę przepuść również cebulę. Do gotowej masy dodaj jeszcze startą marchewkę (na grubych okach), 2 jaja i płatki owsiane
Do wymieszanej masy dodaj ostudzony szpinak
Całość dopraw solą i pieprzem oraz koprem (można również dodać inne przyprawy wg uznania) Znów dokładnie zamieszaj
Formuj małe kotlety i rozkłóż na blaszkę (nie smaruj jej niczym)
Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut, w 180 stopniach (w połowie pieczenia warto obrócić kotlety na drugą stronę)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation