Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Inne

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Mój ulubiony krem. Idealny do tart, tortów, babeczek. Prawie zawsze się udaje, o ile nie zapomnę o ubijającej się śmietanie :) Jest bardzo szybki do zrobienia, a jego jedyna tajemnica to to, że składniki mają być naprawdę baaardzo zimne. Można go dowolnie modyfikować, dodając czekoladę, różne aromaty, owoce, barwniki spożywcze.

Składniki:

250 -500 g zimnej śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko.

Ilość cukru pudru w przepisie jest orientacyjna i zależy od potrawy do jakiej dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Krem na zdjęciach jest robiony z 250 g. Zależało mi na gęstym, zwartym kremie, żeby móc przełożyć tort. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki.

Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce.

Na kremie mascarpone nie układamy dekoracji z lukru królewskiego! Zwyczajnie nam się stopią w kontakcie ze śmietaną.

źródło: cupcakefactory.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation