Kuchnia

CIASTKA

Ciasteczka sojowo-otrębowo-maślane

Składniki na 18 ciastek:
100 g suchej soi
100 g miękkiego masła
100 g ksylitolu (cukier opcjonalnie) + odrobina do posypania ciastek
2 żółtka
5 czubatych łyżek otrąb owsianych (zmiksowanych)
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy i imbiru
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Soję namoczyłam przez całą noc, po czym zmieniłam wodę i gotowałam ok. godziny.
Zmieliłam i kolejno dodawałam i mieszałam po każdej przemianie: otręby orkiszowe, kurkumę, masło i ksylitol, imbir, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Z masy lepiłam kulki, rozpłaszczałam na papierze do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 1800 C ok. 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation