Kuchnia

CIASTA, ciasteczka i desery

CIASTKA Z PIANKA.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Z podanych składników zagnieść ciasto jak na kruche.

Pianka:

1 białko
120 g cukru pudru

Ubić białko, dodając stopniowo cukier puder.

Wykonanie ciastek:
Ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i każde z nich smarować pianką. Piec ok. 15 minut w temp. 150-180 stopni.

Moje uwagi:

u mnie każda blacha piekła się ok. 35 minut, ale mam bardzo słaby piekarnik. Najlepiej przed wyjęciem blachy, przepołowić jedno ciasteczko i sprawdzić czy upieczone
tylko ciastka z pierwszej blachy mają popękaną warstwę pianki. Ubita pianka z czasem gęstnieje i opada, więc ostatnie posmarowane ciastka miały gładką powierzchnię
według oryginalnego przepisu, na pokryte pianką ciastka układa się połówki orzechów włoskich. U mnie na niektórych są migdały. Myślę, że o wiele bardzie pasują, choć i one nie są niezbędne



Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", pod nazwą "orzechowe fantazje".

www.bakeandtaste.blogspot.de
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation