Kuchnia

Kuchnia

skladniki:


* 14-16 platkow makaronu lasagne
* 1 lyzka oliwy z oliwek
* 1 duza cebula (drobno posiekana)
* 1 zabek czosnku (drobno posiekany)
* 250g mielonego miesa wolowego
* 3 lyzki stolowe przecieru pomidorowego
* 200ml smietanki
* 125ml mleka
* 40g swiezego utartego parmezanu (zamiast teo mozna uzyc innego wedlug uznania)
* 40g masla
* przyprawy: sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony)
* 1-2 lyzki posiekanych, najlepiej swiezych ziol: rozmaryn, oregano i tymianek

sposob przygotowania:

rozgrzac oliwe w garnku, poczym dodac cebule i czosnek. ogrzewac lagodnie przez okolo 10min od czasu do czasu mieszajac. nastepnie dodac mielone mieso, przecier pomidorowy, sol, pieprz i ziola. wrazie potrzeby dodac odrobine wody. przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu przez okolo 30min, mieszajac od czasu do czasu.
w miedzyczasie w misce mieszamy smietanke, mleko i parmezan, doprawiajac do smaku sola i pieprzem. nastepnie ukladamy warstwe makaronu na dnie lekko natluszczonego (oliwa) naczynia zaroodpornego. na gore makaronu dajemy warstwe sosu miesnego, a na niej ukladamy kolejna warstwe makaronu i warstwe sosu smietankowego. ukladac na przemian kolejne warstwy az do momentu zuzycia obu sosow i makaronu. pamietajac o tym ze na samym wierzchu powinna znalezc sie warstwa smietanowa.
na wierzch kladziemy odrobine masla i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 -45 min, az wirzch sie zarumieni i zacznie babelkowac.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation