kuchnia

318 inspiracji
1 obserwujący
ekspresowe ciasto widelcem mieszane z jagodami | Domowy Smak Jedzenia .pl
Kapusta kiszona zasmażana
Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki masła

4 łyżki maki

sól, pieprz, cukier



Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić. Dodać do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i zalać całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut. W międzyczasie odlać trochę wywaru, tak aby móc później rozprowadzić nim zasmażkę. Na koniec podsmażyć na patelni drugą cebulę, dodać do niej masło i mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę odsączonym wywarem i dodać do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
BOUNTY - WYSTARCZY WIÓRKI KOKOSOWE ZALAĆ SŁODKIM MLEKIEM SKONDENSOWANYM - UFORMOWAĆ BATONY I ZATOPIĆ W CZEKOLADZIE :D
Zapach wspomnień: Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczka są pyszne, lekkie, puszyste, rozpływają się w ustach...
Dziękuję Pani Neli za udostępnienie przepisu:)

Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (ja używam Bobovita)
kostka masła
6 jajek
szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny
do dekoracji: marmolada, żurawina, kawałeczki czekolady, orzechów, migdałów itp

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać kleik i dobrze wymieszać mikserem.
Białko ubić dodając sok z cytryny i dodać do masy z kleikiem. Wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką nakładać okrągłe ciasteczka.
Na środku zrobić dziurkę i wypełnić wg. uznania - te na zdjęciu są z żurawiną i marmoladą.
Piec ok. 15 min w tem. 200 stopni.
Smacznego!
MUFFINY - *** MUFFINKI CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ ***

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 12
Składniki

- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki kakao
- 160 g cukru
- 150 ml coca-coli
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka cherry (można zastąpić innym alkoholem)

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakują znakomicie!
Etapy przygotowania



Do jednej miski wsypać i wymieszać wszystkie suche składniki. W osobnej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć zawartości obu naczyć i mieszać łyżką krótko- tylko do połączenia składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wykładać do nich ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Wystudzić i udekorować (u mnie czekolada roztopiona z 1 łyżką oleju).

Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona