Kuchnia

vege

Najzdrowszy chleb na świecie - chleb bez mąki, z samych ziaren
Składniki na małą keksówkę (ok. 13 kromek):


•135g nasion słonecznika
•90 g nasion siemienia lnianego
•65g migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich, nerkowców)
•145 g płatków owsianych
•2 łyżki nasion chia (dałam sezam)
•4 łyżki łusek psyllium (lub 3 łyżki sproszkowanych łusek)
•1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
•1 łyżka syropu klonowego/ stewii/ miodu
•3 łyżki stopionego oleju kokosowego lub ghee (lub oleju rzepakowego czy z pestek winogron)
•350 ml wody

Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Miód/syrop klonowy, olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżeczki wody).

Wyłożyć do silikonowej keksówki (lub zwykłej wyłożonej papierem). Odstawić na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc). Gdy ciasto jest gotowe, powinno zachować swój kształt nawet odginaniu na boki foremki.

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć chleb z foremki i umieścić go do góry dnem, bezpośrednio na ruszcie i piec przez kolejne 30-40 minut.

Odstawić do wystygnięcia przed krojeniem na kilka godzin (w przeciwnym razie chleb będzie się rozpadał podczas krojenia). Kroić grube kromki. Przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.

przepis z http://nietracczasunagotowanie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation