Kuchnia

przepis na obiad

Spaghetti z pulpecikami mięsnymi
Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
oliwa z oliwek o smażenia
bułka tarta do obtaczania
2 duże cebule
2 marchewki
1 pietruszka
3 duże pomidory
500 ml sosu pomidorowego
500 g makaronu

Wykonanie:

Mięso wymieszać z bułką tartą oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Z mięsa formować małe kuleczki, obtaczać je w bułce tartej, przekładać na rozgrzaną oliwę. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu, wyciągnąć je z patelni.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę oraz marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć warzywa na patelnię. Smażyć przez 5 minut, aż nieco zmięknę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię do pozostałych warzyw. Smażyć przez około 5 minut.
Po tym czasie wlać na patelnię sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Makaron ugotować al dente.
Do przygotowanego sosu warzywnego dodać kuleczki mięsne, wymieszać. Makaron przełożyć na talerzyki. Podawać polany sosem warzywnym wraz z kuleczkami. Można posypać startym serem żółtym, udekorować listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation