Kuchnia

Przepisy

Ciasto marchewkowe
400 g mąki tortowej

6 jajek

400 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cynamonu

1/2 łyżku startej gałki muszkatołowej

450 ml oleju (można dać mniej, bo ciasto jest trochę tłuste)

400g startej drobno marchewki (nie na łezkach, tylko na jeszcze drobniejszych oczkach)




Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy lekko jajka, wlewamy olej, dodajemy startą marchewkę i mieszamy dokładnie łyżką. Zawartość tej miski wlewamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę o wymiarach 35x28 cm smarujemy masłem, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach (termoobieg 140).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation